Kiegészítők

Küszöbök

Az ajtók alapfelszereltsége nem tartalmaz küszöböt. Az Ajtólap és a padló között 1 cm-es működési hézag található. Ennek a résnek a megszüntetése céljából felár ellenében rendelhetők az alábbi küszöb típusok:

CPL küszöb az ajtó szélességével megegyező, CPL borítással,  2mm-es ABS élzárással készült hasáb, ami elválasztja egymástól az ajtó által határolt két helyiség padlóburkolatait. A küszöbre rácsukódó ajtó jobb záródást eredményez, mint az egybefüggő padló felett záródó ajtó. A CPL küszöbök hosszméretet illetően túlméretes kivitelben kerülnek átadásra. A hosszméretre vágás a beépítő feladata.

 

Az automata köszöb az ajtólap alsó élébe bemart szerkezet, ami az ajtó becsukásakor “engedi le” az ajtólap és a padló közötti rést bezáró gumi profilt. Az automata küszöb az ajtólap alatti max 14 mm-es hézag bezárására alkalmas. Legfontosabb jellemzője a hagyományos küszöbhöz képest, hogy akadálymentes átjárást biztosít. Az alkalmazott automata küszöbök rendkívűl tartós 200 000 nyitásra tesztelt megbízható szerkezetek.

 

Alkalmazásával jelentősen növelhetjük az ajtó használati értékét:

  • Fokozott hanggátlás
  • Akadálymentes átjárást biztosít
  • Légáramlás csökken
  • Szagok terjedését megszünteti
  • Nem szűrődik át a fény az ajtó alatt
  • A rovarok útját elzárja

 

Furatolt betét

Papírrács betét                                                                                        Furatolt betét

Papírrács:

Régóta alkalmazott és bevált ajtólap merevítési típus. A lemezelt ajtó családoknál leginkább jellemző.
Méhsejt szerkezetének köszönhetően tökéletes tartást biztosít az ajtónak. Jellegéből adódóan az ajtó súlyát nem befolyásolja, ezáltal nem terheli a pántokat.

Furatolt faforgácslap betét:

Az ajtóval szemben támasztott magasabb elvárások esetén felár ellenében csak a CPL ajtókhoz rendelhető.
Nagy mértékben javítja a hanggátlást (küszöb együttes alkalmazásával érhető el a maximális hanggátlás).
Alkalmazásával az ajtó fizikai ellenálló képessége megnövekszik. Kis felületen történ erős behatás estén sem deformálódik az ajtólap.

 

Szellőzőrács

Rendelhető alumínium esetleg műanyag kivitelben.

Az alumínium anyagú szellőzőrácsok: fehér, alu, bronz, és arany színekben rendelhetők, esztétikus kivitelűek, kiválóan illeszkednek az ajtóinkhoz.

A szellőzőrács mérete: 400 x 60 mm

Műanyag szellőzőrácsok: fehér, sötét- és világosbarna színekben rendelhetők. Kedvező áruk miatt lehetnek vonzóak.

A szellőzőrács mérete: 310 x 80 mm

 

Felülvilágító

A felülvilágító az adott helyiséget plusz fényforráshoz juttatja az ajtó kiegészítésével.

A 210 cm feletti magasság esetén lehet vagy kell alkalmazni (ez a termékcsaládonként eltérő).

Minimális magassági mérete 25cm. Ez alatti méreteknek gyakorlatban nincs értelme mivel a tokja (átfogó tok esetén) önmagában 14,6 cm így a maradék üveghely 10,4 cm-re csökken. A szélességi méreteknél nincs megkötés, az ajtó tokjának szélességéhez igazodik.

Fontos, hogy a felülvilágító külön szerkezetként sorolódik az alatta lévő ajtó tokjához. A felülvilágítók a tokokkal ellentétben gyárilag összeszerelésre kerülnek, az üveget beszegző lécekkel rögzítik.

 

Nyíláskeret

A nyíláskeret esztétikus megoldás lehet olyan falnyílások burkolására ahová eredetileg nem terveztek ajtót beépíteni. A nyíláskeret valójában egy pánt és gumitömítés  nélküli átfogó tok. Alkalmazásával teljes összhangot lehet elérni mivel a szabad falnyílás megjelenésében tökéletesen  illeszkedni fog az ajtókkal beépített nyílásokhoz.

 

Tolóajtók

Fal elé tolható ajtó

A tolóajtó helyhiány vagy esztétikai szempontok miatt is lehet a hagyományos nyíló ajtók alternatívája. A fal előtt futó tolóajtók esetében a vasalat és az azt takaró – az ajtó mintázatával egyező – felület a fal síkja előtt helyezkedik el. A rendszerhez tartozik egy nyíláskeret mely a falnyílász esztétikusan burkolja.

A fal elé tolható rendszer nem igényel semmilyen előkészületet és a telepítése is roppant egyszerű.

Falba tolható ajtó meglévő fal és előtétfal kivitelezésével

A fal elé tolható rendszer alkalmazható falba tolható kivitelként is, ha a karnist elhagyjuk és előtétfalat építünk. Ebben az esetben a falak között kihagyott légrésben helyezkedik el az ajtó. A légrés mérete függ attól, hogy üvegkazettás az ajtó vagy sem. Az üvegkazettás kivitelnél szükséges légrés 65 mm, a többi esetén 50 mm.
A rendszer alkatrészei teljesen megegyeznek a fal elé tolható rendszer alkatrészeivel eltekintve a karnistól, valamint ennél a típusnál kefe is található.

Falba tolható ajtó csak előtétfal kivitelezésével

Kivitelezés ilyenkor teljesen nulláról indul. Fel kell építeni az előtétfalak vázát melybe beépítésre kerül a toló sín rendszere és az ajtólap. Majd a gipszkarton a helyére kerül és csak ez után kerülnek fel a helyükre a tok alkatrészek.
A tégla és előtétfalak élének (káva) takarását egy kettészelt átfogó tok biztosítja, mely igény szerinti méretre készül.

A tolóajtó vasalata az alábbi elemeket tartalmazza:

  • 2m sín + szerelék (kocsi, állítható erősségű végállás ütköző)
  • alsó megvezető elem
  • 2 db ajtólap felfogató elem

A standard 2m-es sínnél hosszabb sín is rendelhető.

A mozgató rendszer műanyag kocsikat, és megvezetett műanyag kerekeket tartalmaz, maximum 40 kg-os ajtólap mozgatására alkalmas. A rendszert alsó megvezetővel és állítható erősségű végállás ütközőkkel (2 db) szállítjuk. Megbízható, kiváló működés és hosszú élettartam jellemzi.

 

Tolóajtó vasalat szerkezeti felépítése és alkatrészei

A tolóajtó tartozéka a húzókagyló. Mérete 34×122 mm és többféle színben rendelhető. Gyárilag az ajtólapban marással kialakított helyre kerül, és rejtett csavarozással van rögzítve. Alapértelmezett szín a matt króm. Egyéb színek: réz, fényes króm, súrolt bronz.                                 

Tolóajtókhoz opcionálisan rendelhető ABS fékező egység, mely csillapítja a záródást. Utólag is telepíthető a fal előtt futó rendszer esetén.

  

Tolóajtókhoz rendelhető ABS fékezőrendszer