GYIK

Hogy álljak neki az ablakcserének ?

Először is, el kell dönteni, milyen anyagból szeretné új nyílászáróit. Manapság Magyarországon a legelterjedtebb a műanyag nyílászáró, mivel rendkívül kedvező ára mellett sokféleképpen variálható, akár fa utánzatban is kérhetjük, ami a megszólalásig hasonlít az igazi fára. Ezenkívül kérhetjük  alumíniumból is új nyílászárónkat. Ez utóbbi ára magasabb.

Ezután meg kell keresni a megfelelő nyílászáró kereskedőt aki nem csak üres ígéretekkel bombázza Önt, hanem valódi tapasztalat áll mögötte, valós tudással, és nem hazudja le a csillagot is az égről, csak hogy eladhassa Önnek a “szuper” minőségű kínai nyílászárókat.

A sok adat közt elveszhet, ezért mi most pár szóban elmagyarázzuk emberi nyelven hogy mi mit jelent a nyílászárók világában. A “K érték” vagy “U érték” vagy “hőátbocsátási tényező” általában így néz ki 0,7 W/m2K és a várható hőveszteséget jelenti. Ez minél kisebb, annál jobb.

A nyílászáró csere lépései:

Miért nem érdemes halogatni a nyílászáró cseréket?

 Képtalálat a következőre: „nyílászáró csere”

Sokan hajlamosak vagyunk halogatni azokat a dolgokat, amik nem férnek bele a napi rutin teendők közé. Sajnos felgyorsult világunkban ez érthető jelenség. „Még van időm utána nézni”, „Majd megrendelem ha jobban ráérek” „Később talán olcsóbb lesz” ismerős?

Jó tudni azonban, hogy minden évben van áremelkedés és a sok éves tapasztalat az, hogy a nyílászáróknak nem megy le az ára. Nincs mire várni.

Ráadásul, ha az ember egy kicsit utána jár, hogy az új nyílászárók milyen előnnyel járnak, akkor könnyen belátható, hogy nem érdemes a végletekig halogatni a jó dolgokat.

A műanyag nyílászáró csere 5 legfontosabb előnye:

 • A lakás megújul tőle
  Az új nyílászárók újjá varázsolják az egész lakás hangulatát. Kellemes, friss, újdonság érzését adják, ezért az egész család közérzetére jó hatással van
 • Energiát takarít meg
  Nem nehéz belátni, hogy a régi nyílászárókkal ellentétben az új műanyag ajtók és ablakok tökéletesen kint tartják a hideget és bent tartják a meleget. Nem szökik el a hő, megszűnik az energiapocsékolás. EZ hosszú távon komoly energiamegtakarítást jelent.
 • Zajvédelem
  A tökéletes záródásnak köszönhetően megszűnik a kellemetlen zajok beszűrődése, ami különösen a pihenő időszakban lesz érezhető
 • Olcsóbb mint a fa nyílászáró
  A műanyag nyílászárókkal garantáltan jól jár. Egyszeri befektetésként olcsóbb, mint a fa nyílászárók, ezen kívül karbantartást sem igényel. Ezért hosszú távon további kiadásoktól kíméli meg a családi kasszát.
 • Problémamentes használat
  Az új műanyag nyílászárók további nagy előnye még az is, hogy utólagos kezelést nem igényelnek. Nincs többé csiszolás, mázolás vagy speciális kezelés. A műanyag nyílászárók problémamentes használatot garantálnak hosszú távon.

Ha már csak ezt a néhány dolgot nézzük megéri lecserélni a régi, korszerűtlen nyílászárókat.

Ne halogassa tovább a jó dolgokat rendeljen még ma és használja ki akcióinkat!

Melyik fázisában kell elvégezni az ablak vagy ajtócserét a lakásfelújítás során?

A nyílászáró bontásos cseréje esetén az új ablak és ajtó beépítését legkésőbb a festés, glettelés, burkolás előtt kell elvégezni. Bontás nélküli nyílászáró csere és panellakások esetén többnyire mindegy.

Ablakcserére hogy érdemes készülni?

A nyílászáró csere porral és zajjal jár. Ezért azon helységekben, ahol nyílászáró csere lesz, érdemes a portól védendő tárgyakat és a padlót letakarni. A nyílászáró előtti részeket kérjük kiüríteni, hogy szakembereink számára a munkaterület könnyen hozzáférhető legyen. Amennyiben a környéken nehézkes a parkolás, érdemes gondoskodni megfelelő parkolóhelyről, hiszen a nyílászárók kézi szállítása nehéz és balesetveszélyes!
Társasházban pl. faliújságon keresztül értesítik a lakótársaikat a felújításról és az azzal járó zajról stb-ről ezáltal sok esetleges kellemetlenséget elkerülhetnek vele.

Mire számíthatok nyílászáró csere kivitelezésekor?

Többnyire reggel 8-9 között a beépítő szakembereink megérkeznek Önhöz. Ekkor az új ablak és ajtó elemek valamint a szerszámok a munkaterületre kerülnek. A munka a régi nyílászáró elemek bontásával kezdődik majd ezt követően az új ablak, ajtó kerül beépítésre. Ezt követi az ablak, ajtó szigetelése, majd párkányok, takarólécek szerelése, végül a redőny, szúnyogháló kerül a helyére. Végezetül az ajtó, ablak finombeállítása történik, illetve az átadás-átvétel.

Mi történik a kibontott ablak és ajtó részeivel?

A kibontott régi nyílászáró elemeket kérésére költségtérítés mellett elszállítjuk.
Az ablak bontás nélküli cseréje a tokba építés.
Az ablak bontás nélküli cseréje esetén az arra alkalmas régi ablak, ajtó régi tokjába építjük bele az új nyílászárót. Az új és a régi ablak közötti hézagot szigetelőanyaggal töltjük fel és műanyag takaróléccel a szigetelő réteget eltakarjuk. Ennél a beépítési módszernél utólagos kőművesmunka nem szükséges, jóval kisebb kosszal jár, mint a nyílászáró bontás – beépítéses cseréje. Egyetlen hátránya, hogy igy pár cm-rel kisebb üvegfelületet kapunk!

Képtalálat a következőre: „bontott nyílászáró”

A kőművesmunkát ki végzi el ha szükséges?

A tokba építésen kívül majd minden egyéb esetben szükséges a kiegészítő kőművesmunka az ablakcsere után. Külön kérésre megszervezzük, hogy a nyílászáró cserét követően 1 héten belül az esztétikai helyreállítás megtörténjen. Az ablak, ajtó bontás nélküli (tokba építés) cseréje és a panel épületek esetén kőművesmunka nem keletkezik.

Milyen legyen az  ablakok méretezése?

Egyrészt fontos hogy minél több fény jusson be a lakásba ,de a túl széles szárnyak elkerülendők mert azok mélyen benyúlnak majd a helységbe sok helyet foglalva és bizonyos mérethatárokon túl a stabilitás rovására is mehetnek. Fontoljuk meg mit javasol a szakember.

Mi alapján tudja eldönteni jobbos vagy balos egy nyílászáró?

A zsanér a mérvadó hogy melyik oldalon található ,befelé nyíló esetében szemből bentről nézve bal oldalon a zsanér akkor balos ,ha jobb oldalon akkor jobbos az ablak,ajtó nyitásiránya. Kifelé nyíló szerkezeteknél ugyanez a mérvadó de kintről nézve!

Képtalálat a következőre: „nyílászárók jobbos balos”Régi fatokba is lehet beépíteni nyílászárót bontás nélkül? Érdemes?

Beépíthető ugyan,de nem javasoljuk mivel elég sok hiba lehetőségre adhat okot a későbbiek folyamán ami nem javítható,ezen kívül a régi fatok teljesen el nem tüntethető,le nem takarható. Az új ablakokat,tartozékokat,munkadíjat ugyanúgy kifizeti mint bontás-beépítés esetén ami viszont 30-35 éves élettartamra szól egyedül a javítást,festést spórolhatja meg régi tokba építésnél ami ugyan nem kevés összeg. Ön szerint megéri ezen

Műanyag ablak színesben is rendelhető?

Igen. Vannak színes fóliázott nyílászáró profilok is. A két oldalon fahatású nyílászárók anyagában is színesek (barnák). Továbbá több féle színben is lehet kérni a megrendelt nyílászárókat ezen belül a legnépszerűbb a fahatásúak aranytölgy,dió,mahagóni mellet az extra színek is mint pl: kék,zöld,bordó stb is megtalálható.

Árajánlatot szeretne kérni? Mi az amit ehhez mérnie kell?

Lehetőség szerint bízza szakemberre hogy minél pontosabb ajánlatot kaphasson!

Amennyiben mégis meg szeretné mérni:

A külső homlokzaton a régi ablakok szélesség és magasság mérje meg. Fontos hogy megrendelés esetén mindenképp szakember mérje gyártásba a készülő ablakokat hogy azok mérete a legoptimálisabb legyen.

Kapcsolódó kép

 

Hány légkamrás ablakot érdemes választani?

Lehetőség szerint minél több minimum 5 vagy 6 légkamrás ablak profilt válasszunk.

Fontos hogy a légkamrák száma mellet a profil vastagságára is figyeljünk. Ellenkező esetben a “sok légkamrás” profil a stabilitás rovására mehet.

Milyen üvegezést kérjen az új nyílászáróiba?

Lehetőség szerint minél kisebb hőveszteségű üvegezés melynek tényezőjét az”Ug”értéke mutatja, ez minél alacsonyabb annál kevesebb lesz a hőveszteség.Minimum elvárható érték az Ug=1,0W/m2. Megjelentek a 3 rétegű üvegek is amikkel akár az Ug=0,5 W/m2 is elérhető. Fontos ezen kívül az ablakok, nyílászárók komplett szigetelésére is rákérdezni melynek tényezőjét a profil (tok,szárny) és az üveg együttesen adják meg.

Mit tartalmaz a nyílászáró ára?

A nyílászáró ára tartalmazza a teljes tokszerkezetet, üveggel, a vasalatot és kilincset. Az ablak vagy ajtó ára nem tartalmazza a kiszállítást, beépítést, kőművesmunkát, külső-belső párkányokat, takaróléceket (szegőléc), redőnyt, szúnyoghálót, stb. A nyílászáró kiegészítőket külön igény szerint számoljuk ki.

A beépített műanyag nyílászáróiról minél előbb távolítsa el a védőfóliát!

Fehér nyílászárók esetében maximum 2-3 héten belül, színes ablakok esetében még hamarabb lehetőség szerint napokon belül a külső védőfóliát el kell távolítani!

Mi az az U érték? (vagy k érték)

Ez a hőátbocsátási tényező.
Ez az érték mutatja meg, hogy 1 m2 felületen egységnyi idő alatt 1 K (vagy oC) különbség esetén hány W energia távozik.
Ebből az következik, hogy az érték minél kisebb, annál jobb nekünk.

Ablakok esetén megkülönböztetünk:

Ug értéket: Ez az üvegezés értékét mutatja.
Uf  értéket: Ez mutatja a profil (keret) értékét.
Uw értéket: A teljes ablakra vonatkozik.
Uw.eff értéket: Ez a teljes ablak értéke a beépítés után.

Ön leggyakrabban az Ug vagyis az üveg értékével fog találkozni a műanyag ablak hirdetésekben, pedig a hőszigetelésben nagy szerepe van az Uf vagyis a keret hőátbocsátási tényezőjének is.


Miért fontos a jó szigetelő üveg?

Az energiaárak emelkedése és a környezettudatosság elterjedése is arra ösztönöz minket, hogy kiválóan szigetelt épületeket hozzunk létre. Homlokzataink jelentős részét nyílászárók alkotják, melyek felületének akár 90 %-át is kitehetik a hőszigetelő üvegek. Figyeljünk a részletekre, mitől lesz egyszerű ablaküvegünk igazán jó szigetelő üveg, hogyan spórolhatunk rezsiköltségünkön akár 30-50 %-ot.


Mitől lesz jó hőszigetelő egy üveg?

Ug (g = glass), az üveg hőátbocsátási értéke. minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb! Manapság az 1,0-1,1 közötti Ug érték már átlagosnak mondható, ugyanakkor elérhetőek akár 0,4-es Ug értékű szigetelő üvegek is!


Hogy lehet javítani az Ug értéket?

 • Többrétegű üvegezéssel (3 rtg javasolt)
 • Az üvegrétegek közötti távolság (légrés) optimális megválasztásával
 • Lágyfém bevonattal (Low-e, SuperLow-e)
 • Nemes gázzal feltöltött légrésekkel (Argon, Kripton)

Mi befolyásolja az Uw (w = window), a nyílászáró hőátbocsátási értékét?

Az Uw értéket befolyásolja az üveg és a nyílászáró keret hőátbocsátási értéke, valamint az üvegközti távtartó léc minősége.  Ez az érték egy átlagos nyílászárónál 1,1-1,4 között van.
Az üvegek között alkalmazott távtartólécek új generációja a több színben elérhető “melegperem”, melynek alkalmazásával javítani lehet az Uw értéket, és csökkenthető az üveg kerületén előforduló páralecsapódás.


Miért fontos a hangszigetelés, azaz az Rw érték?

A hőszigetelő üvegnek jelentős hangszigetelő tulajdonsága is van, amivel a kellemetlen zajokat kizárhatjuk, és így kényelmünket, komfortérzetünket is fokozhatjuk.
Az Rw érték a hangszigetelő képességet mutatja, melynek mértékegysége a dB (decibel). Minél nagyobb ez az érték, annál jobb a zajvédelem, vagyis annál nagyobb mértékben szűri meg az üveg a kedvezőtlen zajhatásokat.


Milyen hangszigetelésre van szükségem?

Alacsony zajszint esetén, Rw = 32-35 dB hangszigetelés szükséges
pl: csendes lakóövezet
Közepes zajszint esetén,  Rw = 36-39 dB hangszigetelés szükséges
pl: normál forgalmú utcák, nagyobb távolság a zajforrástól
Magas zajszint esetén,      Rw = 40-49 dB hangszigetelés szükséges
pl: nagy forgalmú utcák, tömegközlekedés és vonatok zaja
Extrém zajszint esetén,    Rw = 50 dB-nél magasabb hangszigetelés szükséges
pl: repülőtér, iparterület, autópálya

Az üvegezés  hangszigetelésének mértékét 3 fontos tényező befolyásolja:

– Különböző vastagságú üvegek alkalmazása
– Az üvegtáblák közti távolság növelése (“légrugó”)
– Speciális hanggátló fólia alkalmazása

A hangszigetelést a legegyszerűbben már úgy is javíthatjuk, ha a szigetelő üvegszerkezetben az egyik 4 mm vastag üvegtáblát 6 mm-esre cseréljük. Ezzel az egyszerű megoldással is már 4-5 dB-lel javíthatjuk hőszigetelt üvegünk hangszigetelő értékét.


Mi a műanyag ablakoknál a profil?

Az ablak profil azon része az ablaknak, amit köznyelven keretnek, vagy toknak nevezünk.
Az ablak, ajtó profilban kerül elhelyezésre az üveg vagy a hőszigetelő panel,
UV stabil, színtartó, nagy szilárdságú műanyagból készülnek.

A jó minőségű profil azonnal felismerhető, sima a felülete és selymes a csillogása alapján.
A profil belsejében, acélmerevítés biztosítja a nyílászáró stabilitását, merevségét.

A profilokat nagy profil gyártó üzemekben extrudálják, majd szálakban szállítják a műanyag ablak gyártókhoz.
A műanyag ablak gyártók szabják, majd összehegesztik a profilokat, így lesz belőle a keret.


Mi a beépítési mélység?

A beépítési mélység a profil jellemzője, az ablakprofil vastagságát határozza meg.
A légkamra számmal azonos arányban a beépítési mélység is növekedik.
A legelterjedtebb a 71 mm-es (5 légkamrás), de megjelentek a 84-90 mm-es profilok is. Az 58-60 mm-es profilok már elavultak.
A beépítési mélység növelésével párhuzamosan javul az ablak és ajtó statikája,
hő és hang szigetelése.