ENERGIA MEGTAKARÍTÁS

Megtérül-e az ablakcsere?

Képtalálat a következőre: „nyílászáró csere energiamegtakarítás”

Energetikai szempontból az ablak a ház gyenge pontja. Ezen keresztül nyomul be a hideg a lakásba és távozik a drágán megtermelt meleg. Az épületek hőveszteségének átlagosan 15%-áért az ablakok felelősek.

Szakvélemények szerint egy ablakcsere akkor lehet gazdaságilag is megtérülő, ha a régi ablak hőátbocsátási tényezője 2 W/m2K értéknél nagyobb. Ennél jobb, vagy jó állapotú ablakot energiamegtakarítási céllal csak akkor érdemes cserélni, ha azzal egyidejűleg egyéb energaiahatékonyságot javító intézkedést is elvégeznek. Elsősorban a határoló falak és a födém hőszigetelését, valamint a fűtési rendszer korszerűsítését.

A 60-as években még készültek egyrétegű ablakok, amelyek U-értéke átlagosan 5,8 lehetett. A 70-es évektől kezdve általánosnak tekinthető kétrétegű, gáztöltés nélküli ablakok hőátbocsátási tényezője 2,7 körüli, míg a manapság használt, gázzal töltött, 5-kamrás, kétrétegű ablakoké 1,0-1,2 W/m2K. Ezeknél is jobbak a korszerű, háromrétegű ablakok U-értéke, 0,5-0,7 W/m2K.

Ökölszabályként elfogadható, hogy a hőátbocsátási tényező 0,1 W/m2K értékű csökkentésével, m2-enként 1 liter tüzelőolaj takarítható meg. Ebből adódóan a rossz állapotú, régi ablakok lecserélésével akár 50% fűtési energia megtakarítás is elérhető.
A korszerű, energetikailag megfelelő ablakokban igen nagy a választék. A műanyag ablakok előnye, hogy általában olcsóbbak, jól tisztíthatók. A legjobbak 5-7 kamrásak, 2- vagy 3-rétegű üvegezéssel.

Ha mindezt egy komplex energetikai korszerűsítés keretében valósítjuk meg, amelyik figyelembe veszi a tényleges felhasználói igényeket, akkor a tervezhető 50% energiamegtakarításnak köszönhetően a felújítás költségei néhány év alatt megtérülhetnek.

Képtalálat a következőre: „nyílászáró csere energiamegtakarítás”

Szeretne spórolni a fűtésen, energiatakarékosabban és környezetkímélőbben élni?

Képtalálat a következőre: „energiamegtakarítás környezetvédelem”

 

Korunkban alapvető követelmény a nyílászárók tökéletes zárása, a fűtésszámla csökkentése. Általános tapasztalatunk, hogy ezt a meglévő nyílászárók cseréjével akarják elérni. Még abban az esetben is, ha a régi, hőszigetelt üveges nyílászáró már többkamrás műanyag vagy alumínium profilból készült.

Az energiamegtakarítás legegyszerűbb módja

Ha figyelünk ablakaink, ajtóink szigetelésére. Néha elég, ha fűtési szezon elején ellenőrizteti, hogy húz-e az ablak vagy az ajtó, beengedi-e a külső hideget. Ilyenkor a hőszigetelő fa, műanyag, alumínium ajtók és ablakok karbantartása is (szárnybeállítás, vasalat javítás) elég lehet, ami kisebb költséggel jár.

Az energiamegtakarítás hatékonyabb módja

A műanyag nyílászárók hőszigetelő üveg cseréje. Tapasztalataink szerint még a 20 éves műanyag nyílászárók esetében is a műanyag tok és szárny jó állapotban van, ezért megoldható a jobb hőszigetelés érdekében az üveg korszerűbbre (jobb hőszigetelő értékűre) cserélése.

Beépítési hibából származó hőveszteség megszüntetése

A hőveszteség egyik speciális esete amikor az ablaktok és a fal közti csomópontnál szökik el a hő. Ennek oka a felületes beépítéskor rosszul elvégzett  purhabozás vagy a PU-hab teljes hiánya. Ez utólag pótolható illetve javítható a hőszigetelő fa, – műanyag, és alumínium ablakok esetében is. A rossz purhabozás másik gyakori következménye, hogy a tok közvetlen közelében a fal hideg, nyirkos és penészesedés kezdődhet. Penészesedéskor vizsgálandó, hogy a penész kialakulásának oka valóban az itt tárgyalt PU-habozási hiba miatt jelenlévő “hőhíd”, vagy a megfelelő szellőztetés hiánya miatti magas páratartalom.